Szerokie przeznaczenie oleju z drzewa arganowego

Olej arganowy jest zdobywany z drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Proces jego pozyskiwania jest mozolny, ponieważ robiony jest ręcznie.

olej arganowy sklep
Źródło: pixabay.com
Olej arganowy dzięki swym cechom zdrowotnym i pielęgnacyjnym posiada szerokie przeznaczenie tak kuchni, jak i w kosmetyce. Jednakże docenia się go nie tylko z owego powodu.
Olej arganowy sklep proponuje w dwóch rodzajach. Do celów spożywczych sporządza się z uprażonych nasion drzewa arganowego. Cechuje się ciemnozłotym odcieniem i autentycznym orzechowym posmakiem i aromatem. Z kolei olej arganowy dla celów kosmetycznych wyciska się z nie uprażonych nasion. Jest on o wiele jaśniejszy niż ten przeznaczony do jedzenia i posiada lekko kwaskowy aromat.
Substancje zawarte w tym oleju mają przymioty pielęgnacyjne. Antyoksydanty, w tym witamina E przeciwdziałają procesom starzenia się cery, a więc zapobiegają powstawaniu zmarszczek i zmniejszają już te istniejące. W związku z tym olej arganowy jest proponowany przede wszystkim do pielęgnacji cery dojrzałej z przejawami starzenia, podrażnionej, zniszczonej. Oprócz tego zabezpiecza cerę przed czynnikami zewnętrznymi. Zalecany jest także jednostkom chorobami takimi jak łuszczyca, czy egzema.
Ludzki szkielet
Autor: Thomas Quine
Źródło: http://www.flickr.com
Olej arganowy jest nadzwyczaj lubiany przez kucharzy, dodaje posiłkom europejskim wschodnią nutę. Na jego bazie można przyrządzić sosy i marynaty. Jest także świetnym uzupełnieniem do potraw rybnych i mięsnych.

Najlepiej go dodawać do dań bezpośrednio przed podaniem, w taki sposób, ażeby nie utracił swoich prawdziwych własności. Niewskazane jest używanie go do smażenia.